Savica cvjeta

Savica cvjeta

“Bum tres TranS – Savica cvjeta” akcija je pokrenuta u organizaciji TranS-a (Tranzicijske grupe Savica), Knjižnice Savica i Platforme Zelenica, a održala se u subotu 30 travnja 2016. od 9:30 do 18 h u Knjižnici Savica, na platou Zinke Kunc 2-4, na spustu ispod platoa Zinke Kunc, na platou Vladimira Ruždjaka 11-39 te u dvorištu Osnovne škole Jure Kaštelana.

Akcija je započela jutarnjim predavanjem Cvijete Biščević na temu urbane permakulture o jestivim gradovima u Gradskoj knjižnici Savica. Dalje se događanje preselilo na plato Zinke Kunc.

Uz održavanje eko placa OPGova članica platforme Zelenica i udruge Vestigium kojima se promicala hrana uzgojena lokalno i na ekološki način, na štandovima se održavala besplatna razmjena odjeće, obuće, knjiga i igračaka, te se građane pitalo o njihovim željama i potrebama za razvoj kvarta, a volonteri BikeKSETa su besplatno napravili proljetni servis donešenih bicikala. Centar za civilne
inicijative je imao štand na kojem su dijelili savjete i pomoć udrugama. Udruga Zdravljak je imala radionicu kuhanja Vege zdrave hrane u proljeće.

Sam plato koji je bio pomalo zapušten su desetak street art umjetnika i grafitera (domaći i međunarodni) oživjeli oslikavanjem prostora spusta sa platoa i zidova garaža, te su zajedno sa djecom napravili mozaik u rupama u asfaltu na samom spustu. Akademski slikar Lav Paripović je naslikao mural na istočnom pročelju Osnovne škole Jure Kaštelana u sklopu ove akcije.

Na likovnoj radionici su studenti likovne akademije zajedno sa djecom osnovne škole oslikavali žardinjere različitim motivima. Radnici Zrinjevca su orezali postojeće biljke u žardinjerama. Udruga Zeleni Klik je na radionici urbanog vrtlarenja zajedno sa djecom posadila sadnice cvijeća, začinskog bilja i povrća u žardinjere pokraj već postojećih grmova koji su tamo rasli.

Poslijepodne se akcija preselila na plato Vladimira Ruždjaka gdje je održan 11. međunarodni PROljetni parkour jam koji je organizirala Udruga Parkour Hrvatska.

 

Program događanja:
1. Knjižnica Savica, 9:30-10:30 h
– predavanje uz čaj i jutarnju kavu (C. Biščević (ZMAG): Urbana permakultura – jestivi gradovi)

2. plato Zinke Kunc 2-4, 11-14 h
– uređivanje i bojenje žardinijera (likovna radionica za djecu pod vodstvom studenata Akademije likovnih umjetnosti)

3. istočni dio pročelja Osnovne škole Jure Kaštelana
– višednevna izrada murala (akademski slikar Lav Paripović)

4. spust ispod platoa Zinke Kunc 2-4, 10-18 h
– street art / međunarodni graffiti jam
– Artu Ditu kolektiv, Chez 186, Glowww (Bugarska), Lonac, Mane Mei, Lav od Trnja, Bins, Cimet, Nikolina Manojlović Vračar, Damir Sobota, Marta Tuta, Gianni la Gano i mnogi drugi

5. plato Zinke Kunc 2-4, 11-14 h
– društveni dućan: štandovi besplatne razmjene odjeće, obuće, knjiga i igračaka
– proljetni servis bicikala – volonteri Bike@KSET-a: provjera kočnica, pumpanje guma

6. plato Zinke Kunc 2-4, 11-14 h
– eko plac Udruge Vestigium: voće, povrće, zimnica, med, sirova čoksa, kravlji i kozji mliječni i sojini proizvodi malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava
– radionica urbanog vrtlarenja Udruge Zeleni klik: sadnja povrća u žardinijere
– radionica kuhanja Udruge Zdravljak: Vege zdrava hrana u proljeće
– Centar za civilne inicijative – savjetovanje za udruge – odgovori na pitanja u vezi s radom udruga, uz degustaciju kolačića iz kuharice “Žganci bez granica”

7. plato Zinke Kunc 2-4, 11-14 h
– Kvartovska klinika (jedinica za manje intervencije u infrastrukturi zagrebačkih kvartova)

8. plato V. Ruždjaka 11-39, 14-16 h
– 11. međunarodni PROljetni parkour jam
Izlagači:
OPG Zdenka Dodig
Poeticacao
OPG Mažar
Braniteljska zadruga ARKA NAŠA
OPG Kruljac
EKOKUHAČA/OPG Varljen
PAMETNA HRANA
Platnena