Studijski posjet zadrugi Hortigas u Španjolskoj

Studijski posjet zadrugi Hortigas u Španjolskoj

Zadruga Hortigas (ortiga – kopriva) djeluje već 15-ak godina na području Granade. Zadruga je ustvari neformalna inicijativa građana i broji oko 150 članova koji jednom tjedno dobivaju zelene košarice. Košarice su zimi oskudnije, a ljeti bogatije, ali vrijednost im je uvijek ista – 25/50 eura mjesečno. Članovi su obavezni barem jedanput mjesečno pomagati u radovima na polju, a sredstva se koriste za održavanje strojeva, najam kuće i zemljišta i troškove zaposlenja troje ljudi koji u polju stalno rade.
Prilikom ovog posjeta 5 agrovolonterki Zelenice pomagalo je u radovima na polju, te razmjenjivalo iskustva i znanja iz područja permakulture, urbanog vrtlarenja, društvenog organiziranja i tranzicijskih inicijativa.
Upoznali smo i grupu Granada in Transition, koja je pokrenula vlastiti kokošinjac, te posjetili kokošinjac, permakulturni vrt mlade profesorice i naučili ponešto o arapskom sustavu navodnjavanja koji je u ovom području jako popularan.
U duhu dobre ekonomije izvršili smo razmjenu autohtonih sorti sjemena, te sudjelovali na fiesti u svrhu prikupljanja novca za popravak kombija zadruge Hortigas. Posjetili smo i njihovu Eko tržnicu koja se događa jedanput mjesečno u Granadi.
Od turističkih ljepota izdvajamo Sierra Nevadu sa vječno snježnim vrhovima, izvor rijeke Genil, ostatke stare željezničke pruge Tranvia, Alhambru predivnu palaču sa vrtovima u arapskom stilu, te Albaicin, romantičnu četvrt.
Od običaja obavezno treba spomenuti TAPAS (španjolski je kralj naredio da se uz čašu pića obavezno služi i mali tanjurić s hranom) i SIESTA (popodnevni odmor za vrijeme velikih vrućina).
Bilo je veselo i poučno, te se nadamo daljnjoj suradnji i razmjeni iskustava.