Info sa događanja Dan D(ugave)

Info sa događanja Dan D(ugave)

Dan D(ugave) građanska je akcija platforme Zelenica i građanske inicijative Dugave održana 1.10.2016. između 10-13h u Dugavama, te je uključivala niz aktivnosti u parku iza Gradske knjižnice Dugave.  Akcijom se željelo potaknuti ekološki, socijalni i kulturni život u naselju, kroz organizirana druženja, radionice i volontiranje u zajednici.

Dan je započeo okupljanjem izlagača oko 9:30 na platou kafića “Trač” iza knjižnice Dugave. Kafić je već tada bio pun roditelja s malom djecom koji su se tamo družili to subotnje prijepodne.

. Tokom sajma u Knjižnici je također održana radionica za djecu “Izrada Stabloštitića” zaštitnika hrvatske prirodne baštine i stabla od kartonskih kutija, kao dio svjetske kampanje Global Cardboard Challenge (izrada igara i igračaka od kartonskih kutija)

Udruga Vestigium predstavila je rad platforme Zelenica kroz izložbu fotografija na otvorenom koja je prikazivala dosadašnji rad platforme.

Izlagači ekološke hrane i prerađevina sudjelovali su s ponudom lokalne, ekološki uzgojene hrane i prerađevina. Posjetitelji su bili vrlo zainteresirani za kupnju domaćih proizvoda, te su imali prilike direktno upoznati proizvođače eko voća i povrća.

Izlagači rukotvorina i prirodne kozmetike također su pobudili veliki interes građana. Predstavili su se tekstilnim, ručno rađenim proizvodima (platnene lutke, torbe), te kremama, melemima i sapunima izrađenim od prirodnih sastojaka.

Za vrijeme trajanja sajma udruga Zeleni klik je zajedno s djecom uredila prazne žardinjere ispred kafića “Trač”. Okupilo se mnoštvo djece, te su uz pomoć voditeljice napunili žardinjere kompostom, te posadili povrće i cvijeće. U isto vrijeme na štandu Zelenog klika, dio djece je izrađivao male vrtove u staklenim posudama (terarije). U staklene posude stavili su kamenčiće za drenažu, aktivni ugljen, kompost, te posadili sukulente i razne žednjake, te napravili atraktivne zelene vrtove koji se mogu držati na svijetlim mjestima u zatvorenom prostoru.  Posude su donirane knjižnici Dugave.  Posjetitelji sajma na štandu su također mogli dobiti savjete vezane uz urbano vrtlarstvo te razmijeniti stare sorte sjemena.

Udruga Zdravljak sudjelovala je s radionicom kuhanja zdrave hrane. Od sezonskih ekoloških namirnica lokalnih proizvođača, skuhano je ukusno jesensko varivo koje je voditeljica radionice podijelila posjetiteljima sajma. Na raspolaganju je bio i topli čaj, a dok se kuhalo varivo, posjetitelji su mogli naučiti kako kuhati prema makrobiotičkim načelima.

Rusi Yosifov i Atomic Dance Factory održali su hip-hop radionicu kojoj su se djeca rado odazvala.

Frulaši glazbenih radionica centra Kreativa održali su jednosatni mali koncert, koji se jako svidio okupljenim građanima.

Knjižnica Dugave iskazala je zadovoljstvo postignutim kroz želju za nastavkom suradnje, dok su organizatori zadovoljni odazivom i doprinosom stanovnika Dugava.