O NAMA

O projektu Zelenica

Projekt Zelenica nastao je kao logičan nastavak već započetih suradnji i partnerstva, kako u približavanju organski i ekološki uzgojene hrane građanima, tako i podrške proizvođačima hrane u njihovim nastojanjima da se razviju na tržištu, koje ne podržava načela dobre ekonomije i ne stavlja kvalitetu ispred dobiti.

Stoga će Zelenica biti prilika da model dobre ekonomije koji razvijamo približimo našim sugrađanima, učvrstimo svoje djelovanje i proširimo dobru priču, a učinit ćemo to kroz sljedeća tri osnovna cilja:

o_zelenici

1. “Od polja do stola”: Osigurat ćemo posredništvo između proizvoda i kupca, slijedeći koncept ‘od polja do stola’ (farm-to-table), što će imati neposredan pozitivan utjecaj na društveni i ekonomski razvoj lokalne zajednice, odnosno gradova/mjesta u kojima će platforma djelovati.

2. Uzgoj i konzumacija organske hrane: Podizat ćemo razinu znanja građana i OPG-a o značenju ekološkog, odnosno organskog pristupa poljoprivrednoj proizvodnji kroz javne kampanje i izravnim uključivanjem građana u proizvodnju i educiranje o procesu proizvodnje hrane. Kroz mrežu OPG-a djelovat ćemo na širenje proizvodnje, odnosno prelazak drugih OPG-a na ekološku/organsku proizvodnju, te pružanje poslovne, savjetodavne i tehničke podrške.

3. Umrežavamo se i širimo našu dobru priču: Cilj nam je koncept uspostavljen ovom platformom proširiti te pridonijeti standardizaciji ekološkog/organskog proizvoda kao nečeg dostupnog široj javnosti. To će imati pozitivan utjecaj na ekonomski standard zajednice, kao i povećanje kvalitete prehrane, a time i kvalitete općeg zdravstvenog stanja, i života uopće.

Članovi Zelenice

Vestigium logo

Udruga za poboljšanje kvalitete života na zdrav i kreativan način, te promicanje humanog, zdravog i prirodnog načina življenja. Poticanje uzgoja ekološki prihvatljivihi zdravih žitarica, poticanje kreativnog razvoja čovjeka i zdravog načina života putem pravilne prehrane i rekreacije, organizacija radionica i projekata s ciljem rada na poticanju ekološkog načina života i svijesti građanstva o potrebi unapređenja zdravlja i fizičkih, mentalnih i duhovnih sposobnosti, organizacija izložbi, predstava, seminara, okruglih stolova i tribina o eko uzgoju.

Zeleni klik logo

Udruga Zeleni klik!
Dobronićeva 28, Zagreb
01/388-7519
www.facebook.com/zeleniklik?fref=ts
zeleniklik@gmail.com

Pokrivamo područje održivog razvoja, ekologije s primjenom na svim društvenim skupinama, s osobitim obzirom prema najosjetljivijim društvenim skupinama: djeci i mladima, starijim dobnim skupinama građana, osobama s posebnim i specifičnim potrebama te onima u životnim teškoćama.

Life potential

Udruga Životni potencijal
Branimir centar 29, Zagreb
098 805 563
www.lifepotential.org
info@lifepotential.org

Udruga za promicanje i njegovanje ljudskih vrijednosti, poboljšanja kvalitete zdravlja i življenja,podizanja ekološke svijesti te unapređenja kreativne komunikacije pojedinca i društva, podupiranje razvoja inovativnih sadržaja. poticanje na volonterski rad i aktivno sudjelovanje u zajednici, širenje svijesti o potrebi osobnog razvoja.

centar-za-civilne-inicijative

Centar za civilne inicijative
Božidara Adžije 22, Zagreb
01/4819 516; 098612386
www.cci.hr
info@cci.hr

Poticanje razvoja i jačanje lokalne zajednice; jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva, povećanje razine svijesti o ulozi organizacija civilnoga društva, promicanje ideje aktivnog uključivanja građana u život zajednice i pružanje potpore civilnim inicijativama.

Zdravljak logo

Udruga Zdravljak
Zvornička 11, Zagreb
098/262325
www.zdravljak.hr
info.zdravljak@gmail.com

Udruga za poticanje zdravog i kreativnog življenja. Informiranje i educiranje o pravilnom izboru i pripremi prirodne hrane sa naglaskom na individualni pristup, rad na promociji zdravog načina života, kreativnog izražavanja i osobnog razvoja, kroz svoje programe.

Šarolija logo

Udruga za promicanje kvalitete obitelji ”Šarolija”
Vodovodna 13, Rijeka
091/1637-938
www.facebook.com/pages/Šarolija
lunasandarella@gmail.com

Promicanje i zaštita prava djece i roditelja; promicanje obnove vrijednosti roditeljstva kao izvora mogućnosti poštovanja i olakšavanja roditeljske uloge; promicanje i poticanje glazbenog i likovnog stvaralaštva djece; unapređenje zdravlja djece i poticanje na bavljenje rekreacijom. Poticanje ekološke osviještenosti djece kroz izgradnju pozitivnih stavova i ponašanje prema prirodi i okolišu.

OPG Damir Ban
Magdalenićeva 2c, Bedekovčina
091 251 0862
www.facebook.com/pages/Ekomedo/788242341205623
ekomedo@net.hr

Ekološko pčelarstvo i medarstvo. Lokacije pčelinjaka: Okolica Novog Vinodolskog, Otok Cres, Nacionalni park Risnjak, Okolica Benkovca, Begovo razdolje, Zagorje, Park prirode Medvednica, Bedekovčina, Kamenjak, Stubica

OPG Branko Čegec
Marinovec Zelinski 24, Sv.Ivan Zelina
098 970 23 50
www.facebook.com/ekovina.cegec?fref=ts
branko.cegec1@zg.t-com.hr

Prvi proizvođači vina sa ekocertifikatom u RH, osim vinogradarstvom, bave se eko poljoprivredom; uzgojem buča, žitarica i starih sorti voća.

OPG  Terezija Butković
Ul. Braće Domany 4, Zagreb
091 22 00 899
www.facebook.com/Kliconosa.hr?fref=ts
kliconosa.hr@gmail.com

Organski uzgoj klica, mlade pšenice, egzotičnog povrća

OPG Zdenka Dodig
Velika Gorica, Gradići, Slavonska 23
091 167 9318
zdenka.dodig@gmail.com

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Dodig Zdenka je upisano u registar proizvođača ekološke hrane. Gospodarstvo pokriva voćnjake i povrtnjake od preko 6,500 m2. Povrće se proizvodi na površinama koje su bile nekada zadružni pašnjaci. Voćnjak je u konkurenciji 100 drugih bio izabran kao 1 od 10 najljepših voćnjaka u Hrvatskoj.

OPG Trpimir Hrestak
Veselka Tenžere 1, Zagreb
099 223 55 04
trpacshorty@gmail.com

Na obiteljskom posjedu u Benkovom, pokraj Krapinskih toplica, bave se organskim uzgojem voća i povrća i slobodnih koka.